Επιταγή ακρίβειας 2023: Ποιοι θα πάρουν χριστουγεννιάτικο μποναμά από 150 έως 200 ευρώ

Θα καταβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της επιταγής ακρίβειας για το 2023 στους δικαιούχους.

Το «Δώρο Χριστουγέννων» θα είναι μια οικονομική ενίσχυση ύφους 150- 200 ευρώ και θα καταβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το συνολικό ύψος της δαπάνης να φτάνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών και καθώς και σε εκείνους που εισπράττουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η τροπολογία για την επιταγή ακρίβειας κατατέθηκε την 1 Δεκεμβρίου στη Βουλή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις νέες ημερομηνίες πληρωμής, αλλά και την έξτρα δόση που προβλέπεται για τους 800.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, που θα υλοποιηθεί πριν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023.

Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

  • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
  • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1ης/1/2024.
  • Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • 210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
  • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Χαμηλοσυνταξιούχοι: Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημα τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Ακόμη, θα δοθεί σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023, και

Δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας: Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 θα καταβληθεί η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων (200) ευρώ στους δικαιούχους:

α. του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%),

β. του επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου,

γ. του εξωιδρυματικού επιδόματος και

δ. των επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ με προσαύξηση 200 ευρώ

Επίσης, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2023 θα καταβληθεί προσαυξημένο (200 ευρώ) το μηνιαίο ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα οι οποίες χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) σε άτομα με αναπηρία.

Το ποσό καταβάλλεται άπαξ, ανεξαρτήτως αν οι δικαιούχοι λαμβάνουν περισσότερες της μιας προνοιακές παροχές.

Προσοχή: Αν οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι παράλληλα και δικαιούχοι της προσαύξησης καταβάλλεται μόνο η οικονομική ενίσχυση. Αν οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης και της προσαύξησης πληρούν και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ( επίδομα ακρίβειας) λαμβάνουν μόνο την ενίσχυση ή μόνο την προσαύξηση αντίστοιχα.

Η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Mέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης σε 210.000 δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα . Παραλληλία το ΕΕΕ που θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου αυξάνεται κατά 8%. Σήμερα το ΕΕΕ ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει έως τα 400 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Με την αύξηση το ποσό θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2023 καταβάλλεται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύφους εκατό πενήντα (150) ευρώ στους δικαιούχους:

α) σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων

β) επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων

Η προσαύξηση καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2023, αν η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων χορήγησης της σύνταξης και του επιδόματος δεν έχει ανασταλεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *