ΚΟΣΜΟΣ

«Η αναταραχή στην Ιταλία επεκτείνεται στις χώρες του Νότου»

Η άνοδος των επιτοκίων «χτυπάει» πλέον όλα τα περιφερειακά κράτη, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Les Echos

Στη κλιμάκωση της έντασης που σημειώνεται μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ιταλίας και τις επιτπώσεις που πιθανώς να έχει στις υπόλοιπες χώρες του Νότου αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Les Echos. Στο δημοσίευμά της υποστηρίζει πως τα επιτόκια των περιφερειακών ευρωπαϊκών κρατών «πιέζονται» από τα ρεύματα της Ιταλίας, στο φόντο της διελκυστίνδας Ρώμης – Βρυξελλών. «Το επιτόκιο του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου πλησιάζει το 4%. Η Ιταλία δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τις πιέσεις των οικονομικών αγορών. Το sread φτάνει σε υψηλό από το 2013».

Ενώ μέχρι στιγμής οι πιέσεις ήταν εσωτερικές στην Ιταλία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η άνοδος των επιτοκίων «χτυπάει» πλέον όλα τα περιφερειακά κράτη, φέρνοντας δύσκολες αναμνήσεις από την κρίση. Ισπανικά, πορτογαλικά και ελληνικά επιτόκια ανεβαίνουν. «Οι εξελίξεις ακολουθούν την αποστολή της επιστολής από τις Βρυξέλλες, με την οποία ζητούνται αποσαφηνίσεις από την κυβέρνηση της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της».

«Την επόμενη εβδομάδα οι πιέσεις θα ενταθούν με δεδομένη την κόντρα Βρυξελλών – Σαλβίνι. Δεν θα πρέπει να αναμένεται κατανόηση ούτε από την ΕΚΤ» προειδοποιούν οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε δηλώσεις του στη Les Echos.

Επιπλέον, S&P και Moody’s είναι πιθανό να επανεκτιμήσουν τις αξιολογήσεις τους την επόμενη Παρασκευή, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις αγορές, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Απάντηση

Close
Αρέσει σε %d bloggers: