ΑΣΦΑΛΙΣΗ

120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα γίνει η μείωση επιτοκίου από το 5 στο 3% – Μικρότερες ή λιγότερες δόσεις μελετά η κυβέρνηση

Σημαντικές ελαφρύνσεις θα φέρει στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% που είναι σήμερα για την ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα η ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News τα σενάρια που εξετάζονται για την μείωση του επιτοκίου είναι δύο είτε να συμψηφιστεί το ποσό από το όφελος της μείωσης επιτοκίου στο τέλος της ρύθμισης είτε να μειωθεί από την έναρξη μείωσης του επιτοκίου το ποσό της δόσης.

Αυτά πρακτικά σημαίνει για την πρώτη περίπτωση ότι όταν φτάσει ο δανειολήπτης προς το τέλος θα του αφαιρεθεί ολόκληρο το ποσό από το όφελος του επιτοκίου και άρα θα χρειαστούν λιγότερες δόσεις από τις 120 για να αποπληρώσει την οφειλή.

Για την δεύτερη περίπτωση σημαίνει ότι από την εφαρμογή της μείωσης του επιτοκίου θα μειωθεί το ποσό της δόσης για κάθε δόση που απομένουν μέχρι τις 120 δόσεις.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις απο το Dikaiologitika News

Η μείωση του επιτοκίου ανάλογα με το ποσό της οφειλής αποτελεί σημαντική ελάφρυνση καθώς για παράδειγμα ένας οφειλέτης με χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχει κέρδος περίπου 2.280 ευρώ αντί για 5.455 που θα πλήρωνε με επιτόκιο 5%. Στην ρύθμιση για τις οφειλές των μη μισθωτών προβλέπεται «κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.

Για τις οφειλές των αγροτών προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις. Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50% αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.

Όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης οι βελτιώσεις στις 120 δόσεις έρχονται για να βοηθήσουν τους οφειλέτες ώστε να εκμεταλλευτούν την παρούσα ρύθμιση γιατί θα είναι και η τελευταία.

Η προθεσμία πάντως που έχει τεθεί για την ένταξη στην ρύθμιση θα είναι ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση καθώς το ενδιαφέρον είναι ακόμη μικρό.

Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι ίσως να μην χρειαστεί αν μετά τις βελτιωτικές κινήσεις που γίνονται αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών που επιθυμούν να ενταχθούν.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Απάντηση

Close
Αρέσει σε %d bloggers: