Τι γίνεται, όμως, όταν το κινητό είναι στο όνομα των γονέων του ενδιαφερόμενου ή όταν ένας νέος αλλάζει νούμερο κινητού και πάροχο κινητής τηλεφωνίας; Απαντήσεις σε αυτά καθώς και άλλα ερωτήματα που ενσκήπτουν δόθηκαν από τον Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ
Διευκρινίσεις για τη διαδικασία απαλλαγής από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας που αφορά στους νέους 15-29 ετών:
– Γονέας για το ανήλικο παιδί που είναι 15-17 ετών μπορεί να δηλώσει το τηλέφωνο που χρησιμοποιεί το παιδί του και με αυτή τη δήλωση να απαλλαγεί από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας.
– Κάποιος εάν θέλει να αλλάξει πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αυτόματα θα γίνει και η μεταφορά του τέλους κινητής τηλεφωνίας και στον επόμενο πάροχο. Δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.495.1_el.html#goog_154014927700:09 / 03:29
– Εάν κάποιος χρειαστεί να αλλάξει αριθμό κινητού τηλεφώνου, θα πρέπει να κάνει διαγραφή της αίτησής του και να κάνει αίτηση στην ίδια πλατφόρμα mobilefees.gov.gr, για το νέο αριθμό.https://a8c27e2646ff9437a3f9320168404cf6.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
– Όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να προσκομίσει κανένα δικαιολογητικό ή έγγραφο. Όλα γίνονται αυτόματα.
– Η απαλλαγή ισχύει για τα τέλη κινητής τηλεφωνίας – ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για συμβόλαια ή καρτοκινητά.
– Επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη υπάρχει πρόγραμμα, όπου κάποιος ενεργοποιεί τη δυνατότητα να μπαίνει στην πλατφόρμα και να υποβάλλει τη σχετική αίτηση ανάλογα με το ψηφίο λήξης του ΑΦΜ του ( από το 0 έως το 9).
– Από τη στιγμή που κάποιος έχει το δικαίωμα υποβολής αίτησης και οποιαδήποτε μεταγενέστερη της 19ης Ιανουαρίου ημερομηνίας μπορεί να το πραγματοποιήσει.
Πώς υποβάλλεται η αίτηση
Για να υποβάλλεται αίτηση καταχώρισης στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και καρτοκινητής τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε), θα πρέπει να συνδεθείτε στην υπηρεσία με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης TAXISnet. Για δικαιούχους που είναι ανήλικοι, η αίτηση γίνεται από τον έχοντα την επιμέλεια.
Για την υποβολή της αίτησης εγγραφής σας θα χρειαστεί να δηλώσετε:
- τον δικό σας ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ,
- τον ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του δικαιούχου σε περίπτωση ανηλίκου υπό την επιμέλεια σας,
- τον αριθμό κινητού τηλεφώνου προς απαλλαγή τελών,
- τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, στο δίκτυο του οποίου λειτουργεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου προς απαλλαγή τελών.
Αυτά τα στοιχεία δηλώνει κανείς στην πλατφόρμα mobilefees.gov.gr.
Για την επαλήθευση χρήσης του αριθμού κινητού τηλεφώνου που δηλώσατε θα λάβετε κωδικό μιας χρήσης με SMS σε αυτόν τον αριθμό.
Για την αντικατάσταση του δηλωθέντος αριθμού κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να προβείτε σε διαγραφή της υποβληθείσας αίτησής σας και καταχώριση νέας αίτησης.
Η δήλωση των στοιχείων επικοινωνίας στην αίτηση που θα υποβάλετε, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Η δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο θα δίνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, με βάση το καταληκτικό ψηφίο του ΑΦΜ του αιτούντος, ως εξής:
10 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 0
11 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 1
12 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 2
13 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 3
14 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 4
15 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 5
16 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 6
17 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 7
18 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 8
19 Ιανουαρίου 2022: ενεργοποίηση ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 9.
Σε δύο ημέρες, όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, έγιναν 51.000 αιτήσεις για τα δύο πρώτα ψηφία λήξης ΑΦΜ.