Όπως όλα δείχνουν, φέτος δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα γίνει η αλλαγή ώρας, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο κατάργησής της, όπως θεσπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η βασική ιδέα είναι ότι η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιολογικούς ρυθμούς, ιδίως των παιδιών.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.
Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση με τίτλο «Λήξη χειμερινής ώρας».
Η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι το μέτρο για την αλλαγή ώρας θεσπίστηκε για την εξοικονόμηση ενέργειας πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν τη δεκαετία του ’70, είχε ξεσπάσει πάλι μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη το 1973. Έτσι, αρκετές χώρες ακολούθησαν αυτή την πολιτική, μαζί τους και η Ελλάδα.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.