Η κακοκαιρία Daniel και οι ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε στο πέρασμά της από τη Θεσσαλία, «έπνιξαν» το πακέτο των κυβερνητικών παροχών.
«Κόφτης» μπήκε στις παροχές της ΔΕΘ λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία. Το «καλάθι» της ΔΕΘ, το οποίο ούτως ή άλλως προδιαγραφόταν συγκρατημένο από πλευράς παροχών και περισσότερο μεταρρυθμιστικό, φαίνεται ότι γίνεται ακόμη πιο «φτωχό».
Ήδη, το σχέδιο για τρίτο κύκλο Market Pass μπαίνει στον… πάγο. Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (Market Pass), λόγω του κόστους από την κακοκαιρία Daniel. Γεγονός που σημαίνει πως δεν θα δοθεί παράταση στο μέτρο ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών και μετά τον Οκτώβριο όταν κλείνει ο κύκλος του Market Pass 2. Μια εξέλιξη που θα αποτελέσει πλήγμα για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, ειδικά με δεδομένο ότι αναμένεται προσεχώς ακόμα πιο σφοδρό πληθωριστικό κύμα ως αποτέλεσμα της καταστροφής στη Θεσσαλία.
Το καλάθι της ΔΕΘ «αδειάζει» καθώς εκτός από το «κόψιμο» της επέκτασης του Market Pass έως το τέλος του χρόνου, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα πάρει… αναβολή και το επίδομα στους συνταξιούχους. Η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας αναμένεται να δοθεί τον Ιανουάριο του 2024 αντί τον Δεκέμβριο του 2023.
Αντίθετα, στα μέτρα που «έρχονται» άμεσα είναι 600 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία τα οποία θα δοθούν ως εξής: 450 εκατ. για τα νοικοκυριά και 150 εκατ. για αγρότες. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία «Ντάνιελ».
Για το επίδομα θέρμανσης, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία.
Έρχονται τιμές «φωτιά» σε μοσχάρι, χοιρινό και αρνί
Ανατιμήσεις φωτιά στις τιμές του κρέατος φέρνουν οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Οι εικόνες με «βυθισμένο» τον θεσσαλικό κάμπο ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς τροφοδότες όλης της χώρας, δημιουργεί έντονες ανησυχίες.
Ο κ. Βαγγέλης Μάκρης και κ. ο Σπύρος Κολοβός, κτηνοτρόφοι του Παλαμά, αναφέρουν στα Dnews ότι αυτή την περίοδο και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τα ζώα γεννούν άρα οι περισσότερες προβατίνες που χάθηκαν ήταν εγκυμονούσες και αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο φέτος αλλά και για την επόμενη περίοδο δεν θα μπορέσουν να προμηθευόσουν με κρέας.
Οι ίδιοι σημειώνουν επιπλέον πως από την στιγμή που δεν γνωρίζουν το ύψος της αποζημίωσης που θα πάρουν για το κάθε ζώο δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν ανάλογες κτηνοτροφικές καλλιέργειες.
«Το κάθε πρόβατο κοστίζει 250 με 300 ευρώ, η ζωοτροφή έχει επίσης καταστραφεί. Εάν μας δώσουν αποζημίωση 100 ευρώ για το κάθε κεφάλι όπως συμβαίνει συνήθως θα υποστούμε τεράστια ζημιά η οποία θα είναι δυσβάσταχτη για εμάς αλλά και για τον καταναλωτή», δηλώνει ο κ. Μάκρης και συνεχίζει. «Αφού δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε χωράφια λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης ούτε ζώα γιατί πολύ μεγάλο κεφάλαιο αντιλαμβάνεστε τι πρόβλημα θα έχουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος».
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους το μεγαλύτερο ποσοστό της κτηνοτροφικής παραγωγής έχει καταστραφεί, ενώ όσον αφορά τις τιμές στην αγορά το μοσχάρι αναμένεται να πωλείται στα 12,50 με 13,00 ευρώ το κιλό από τα 11 ευρώ, το ντόπιο αρνί από τα 12 στα 14 ευρώ το κιλό και το χοιρινό κρέας ή οι μπριζόλες θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1,50 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής από την κακοκαιρία Daniel 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς και χιλιάδες ζώα, ενώ παράλληλα καταστράφηκαν αμέτρητες περιουσίες.