Τέλη εβδομάδας η πληρωμή ζωοτροφών με ακατάσχετο, πιστώνονται και οι ενστάσεις

Από μέρα σε μέρα μεταφέρεται η πληρωμή της ενίσχυσης ζωοτροφών, με τελευταία αιτιολογία της καθυστέρησης, την ανάγκη θεσμοθέτησης του ακατάσχετου της ενίσχυσης, κάτι που τοποθετεί πλέον προς το τέλος της εβδομάδας την ημερομηνία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων.

Η αναβολή αυτή έρχεται τουλάχιστον να διευκολύνει την υπόθεση όσων υπέβαλλαν ενστάσεις μέχρι την περασμένη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, αφού οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν πως ο μεγαλύτερος όγκος των περιπτώσεων αυτών (πάνω από το 90%) θα πληρωθεί μαζί με τους αρχικούς δικαιούχους της ενίσχυσης την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Η διατύπωση της προκήρυξης του Μέτρου 22 του ΠΑΑ, το οποίο αφορά στην καταβολή 89 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, δεν προέβλεπε ρητά το ακατάσχετο των ποσών αυτών από τρίτους. Η απόφαση που πάρθηκε προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάσχεσης των ποσών λόγω οφειλών σε τρίτους, ήταν να περάσει ειδική τροπολογία μέσα από τη Βουλή. Και αυτό γιατί, αν και το πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικής απόφασης, οι ιθύνοντες του υπουργείου εκτίμησαν πως κάτι τέτοιο θα άφηνε παράθυρα για κατασχέσεις σε τρίτους.

Ωστόσο, η επιλογή να περάσει από την Βουλή η τροπολογία, συνεπάγεται περισσότερες καθυστερήσεις, αφού θα χρειαστεί να μπει μια τροπολογία «σφήνα» σε κάποιο σχέδιο νόμου τις επόμενες ημέρες, με επικρατέστερο εκείνο του υπουργείο Υγείας που αφορά σε μια σύμβαση δωρεάς, η επεξεργασία και διατύπωση του οποίο στο ΦΕΚ διαφαίνεται απλή και σύντομη.

 Άλλωστε, οι πληροφορίες θέλουν το σώμα της Τροπολογίας να είναι ολοκληρωμένο και έτοιμο προς ψήφιση. Από την στιγμή που το σώμα της Βουλής υπερψηφίσει την Τροπολογία, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής.

Ξεχωριστή πληρωμή για νεοεισερχόμενους

Πέρα από το θέμα με το ακατάσχετο πάντως, το οποίο όπως φαίνεται επιλύθηκε, υπάρχει μια εκκρεμότητα με τους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι δεν μπορούν να εμφανίσουν τζίρο για το 2021 και συνεπώς απορρίπτονται από το σύστημα. Για αυτούς αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να τρέξει μια διαφορετική διαδικασία πληρωμής, προκειμένου να μην βρεθούν εκτός ενίσχυσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *