Η νέα μείωση έως 7 λεπτά στο γάλα, το εμπάργκο και οι αντιδράσεις

Την ώρα που στην αγορά είναι έντονη η φημολογία για μείωση που μπορεί να ανέλθει έως τα 7 λεπτά στο κιλό στην τιμή παραγωγού του πρόβειου και πιθανόν και του γίδινου γάλακτος, το εμπάργκο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που ξεκινά από σήμερα και για μία εβδομάδα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), φουντώνει τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.

«Αυτό που κάνετε θα έχει αποτέλεσμα οι γνωστοί-άγνωστοι να ρίξουν τις τιμές στον Έλληνα κτηνοτρόφο, ευκαιρία ψάχνουν», επισήμανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής του αγροτικού τμήματος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Προς νέα μείωση 4+3 λεπτά στο γάλα

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των κτηνοτρόφων είναι ότι το εμπάργκο συμπίπτει χρονικά με την εξαγγελθείσα από πολύ μεγάλη εταιρεία μείωση στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, σε συνέχεια των δρομολογηθεισών μειώσεων στην τιμή του αγελαδινού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της εταιρείας έχουν διαμηνύσει στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται ότι για το γάλα που παραδίδουν τον Φεβρουάριο η τιμή θα είναι μειωμένη κατά 4 λεπτά το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι η τιμή θα μειωθεί κατά επιπλέον 3 λεπτά, λόγω των ορίων για λιποπρωτεΐνη (βασικό ποιοτικό συστατικό του γάλακτος) που θέτει η εταιρεία, και θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα κι άλλες εταιρείες θα μπουν στον χορό των μειώσεων, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και καλύπτεται οριακά.

Σήμερα, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα κυμαίνεται από 1,5-1,6 και κατά περιπτώσεις (μέλη συνεταιρισμών και παραγωγοί με πολύ μεγάλες ποσότητες) φθάνει το 1,65 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα, γύρω στο 1 ευρώ είναι η τιμή του γίδινου.

Την ίδια ώρα, όμως, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί (για παράδειγμα, το τριφύλλι πωλείται 200% ή και 300% ακριβότερα), ως εκ τούτου οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι η μείωση των τιμών θα οδηγήσει σε νέα μείωση της παραγωγής γάλακτος, τόσο μέσω της μείωσης της διατροφής των ζώων, όσο και μέσω της (νέας) μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *