Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στις 21 Μαΐου έχει ξεκινήσει και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανοίξει για τους πολίτες την εφαρμογή «Μάθε πού ψήφιζεις», ώστε να βρουν χωρίς ταλαιπωρία, το σημείο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στην ανανέωση των εκλογικών καταλόγων προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου – «Μάθε που ψηφίζεις» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών

Οι κατάλογοι θα είναι ενημερωμένοι μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα ότι αλλαγές είχαν αιτηθεί οι πολίτες (ετεροδημότες ή μεταφορά δικαιωμάτων) μετά από αυτή την ημέρομηνία να μην έχουν συμπεριληφθεί.

Συνεπώς, όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα ψηφίσουν κανονικά στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Μάθε που ψηφίζεις σε ένα κλικ

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε και την ειδική εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις», προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ανήκουν.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχολεία που θα πρέπει να μεταβεί ο κάθε ψηφοφόρος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Κάτι τέτοιο θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής αναθεώρησης, που περιλαμβάνει τις μεταβολές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι πολίτες που θέλουν να μάθουν που ψηφίζουν αλλά και να ελέγξουν εάν τα στοιχεία τους είναι σωστά μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών

«Μάθε που ψηφίζεις»

Συμπληρώνουν το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά τους, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα τους. Ακόμα προσθέτουν την χρονολογία γέννησή τους.

Εναλλακτικά – εφόσον θυμούνται – συμπληρώνουν μόνον τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό τους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Στην πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.

Κάνοντας «κλικ» στο κουμπί «Αναζήτηση» εμφανίζεται ο παρακάτω πίνακας, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον αριθμό δημοτολογίου, το εκλογικό διαμέρισμα και τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος

psifos.png

Τι ισχύει για τους «πρωτάρηδες»

Στις προσεχείς εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Γι’ αυτούς, ο δήμος στα δημοτολόγια του οποίου ανήκουν, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ονομαστικές καταστάσεις και να τους έχει εγγράψει στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου.

Πρώτη φορά ψήφος από το εξωτερικό

Στις 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν τις εκλογές, οι Ελληνες από κάθε γωνιά της Γης, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως από τον τόπο όπου διαμένουν.

Συνολικά κατέθεσαν το αίτημα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι του 2023, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους αποδήμους θα συνεχιστεί.

Ειδική εκλογική άδεια

Παράλληλα, οι ετεροδημότες δικαιούνται ειδική εκλογική άδεια ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα μετακινηθούν:

  • Μία εργάσιμη ημέρα για απόσταση από 200 ‐ 400 χλμ.
  • Δύο εργάσιμες ημέρες σε όσους μετακινηθούν σε περιοχές άνω των 400 χλμ.
  • Τρείς ημέρες δικαιούνται όσοι ψηφίζουν σε νησί (χωρίς οδική πρόσβαση).

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν την Παρασκευή 19 Μαΐου για να στηθούν τα εκλογικά τμήματα, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και μία μέρα μετά τις εκλογές, τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *