Τα νέα τιμολόγια ρεύματος από 1η Οκτωβρίου, οι αλλαγές στους λογαριασμούς και η ρήτρα αναπροσαρμογής

Αλλαγές θα υπάρξουν από την 1η Οκτωβρίου στα τιμολόγια ρεύματος – Τι θα γίνει με τις χρεώσεις και τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει κάνει προτάσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μετά το τέλος των επιδοτήσεων. Πρόκειται για τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που προτείνει η ΡΑΕ να ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου 2023, αφού τότε λήγουν οι έκτακτες ρυθμίσεις που είχαν ληφθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η ΡΑΕ θέτει σε fast track δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της, ενώ ταυτόχρονα αποσαφηνίζει το πότε και σε ποιες περιπτώσεις οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για ενδεχόμενες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων. Η πρόταση της ΡΑΑΕΥ τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει ως τις 19 Ιουνίου.

Ουσιαστικά, από 1η Οκτωβρίου οι καταναλωτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις τρόπους τιμολόγησης: το σταθερό τιμολόγιο, το παλιό κυμαινόμενο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής, το νέο κυμαινόμενο τιμολόγιο η τιμή του οποίου θα γνωστοποιείται την 1η κάθε μήνα και τη δυναμική τιμολόγηση που αφορά τους λίγους καταναλωτές που διαθέτουν ψηφιακούς μετρητές.

Επίσης, η επιστροφή στην… κανονικότητα προοιωνίζει – εκτός τους τέσσερις τύπους τιμολογίων ρεύματος- και την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής όπως και την ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο. Η ΡΑΕ ξεκαθαρίζει ότι «οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή» και η διαδικασία αλλαγής παρόχου δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Σημειώνει ακόμη ότι η έκδοση των λογαριασμών κατανάλωσης εκ μέρους των προμηθευτών γίνεται δωρεάν και οι όποιες χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι «απολύτως παράνομες». Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να κάνει την δική του…ανάλυση και να επιλέξει τιμολόγιο ρεύματος, ανάλογα με το τι πιστεύει για την πορεία των τιμών.

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών η Ρυθμιστική Αρχή αναφέρει τα εξής:

1. Στην περίπτωση, κατά την οποία με τη λήξη των έκτακτων μέτρων αναβιώσουν οι όροι των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής που ανεστάλησαν και δεν έχει επέλθει καμία τροποποίηση τότε οι πάροχοι δεν οφείλουν να κάνουν καμία ενημέρωση. Και αυτό επειδή οι πελάτες τους θα τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο που τιμολογούνταν και πριν τη θέσπιση των έκτακτων μέτρων.

2. Αν σε πελάτες μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων προμηθεύονται ρεύμα βάσει προγράμματος που φέρει την ίδια ονομασία με εκείνη μέχρι την 1η Αυγούστου 2022 αλλά έχουν αλλάξει οι όροι τιμολόγησης και της σύμβασης προμήθειας τότε οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν με ατομική επιστολή το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2023. βάσει του οποίου προμηθευόταν ηλεκτρική ενέργειας μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων έχουν ως εξής:

Α) Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας. Η τιμή ανακοινώνεται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά.

Γ) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής.

Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας. Η τιμή δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά.

Δ) Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.

Η Αρχή επισημαίνει ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν κανέναν επιπρόσθετο μηχανισμό αναπροσαρμογής.

Η πρόταση της Αρχής προβλέπει ακόμη:

-Διατήρηση του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή, χωρίς οικονομικό πέναλτι για τον καταναλωτή.

-Δωρεάν έκδοση των λογαριασμών κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης και της χρέωσης αποστολής έγχαρτων λογαριασμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *