Επιστολή προς όλους του Δημότες του υποψηφίου Δημάρχου Δεσκάτης

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να γνωστοποιήσω στους Δημότες Δεσκάτης την απόφαση μου να διεκδικήσω την ευθύνη του Δημάρχου Δεσκάτης στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, μαζί με μια ομάδα ενεργών πολιτών με κοινή αντίληψη για το μέλλον του τόπου μας. Με οδηγό τις κοινές μας αρχές και αξίες και κυρίως με το κοινό μας όραμα για το μέλλον, ιδρύουμε την παράταξη «Ελπίδα για το Μέλλον» και απευθυνόμαστε στο σύνολο των δημοτών, ζητώντας τους να μας αναθέσουν την ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα δήμο πρότυπο στον οποίο όλοι οι δημότες θα προοδεύουν και θα ευημερούν.

Ο Δήμος Δεσκάτης, παρά την προβληματική πλειοψηφία που είχε ο σημερινός Δήμαρχος και τις αντιξοότητες που έφερε η πανδημία, κατάφερε να είναι πλήρως λειτουργικός και να δρομολογήσει αρκετά πράγματα που θα είναι ωφέλιμα για το μέλλον αλλά και πάρα πολλά που έδωσαν λύσεις στην τρέχουσα περίοδο. Έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε ο τόπος μας να εισέλθει σε μια νέα εποχή με στόχο να εξασφαλίσουμε την συνέχιση των πρωτοβουλιών της σημερινής δημοτικής αρχής και παράλληλα να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για την περιοχή μας και τους ανθρώπους της.

Η περιοχή μας, σε πείσμα όσων την θέλουν καταδικασμένη και χωρίς προοπτική, πάντα καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες, να παραμένει ζωντανή και να αποτελεί το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Είναι οι άνθρωποί μας αυτοί που με τον αγώνα τους και με τις θυσίες τους δίνουν ζωντάνια σε αυτό τον τόπο. Είναι οι άνθρωποί μας αυτοί που, παρά τις αντιξοότητες σε κάθε εποχή, με υπομονή και επιμονή κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εδώ και να μας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε, να δυναμώσουμε, να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο με προοπτική και ελπίδα.

Ο Δήμος Δεσκάτης μπορεί να γίνει ένας σύγχρονος τόπος στον οποίο οι πολίτες θα ευημερούν και θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών και των παροχών όπως και οι κάτοικοι όλης της χώρας.

Οι δημοτικές εκλογές και στην συνέχεια η διοίκηση του δήμου μας είναι υπόθεση ομαδική, απαιτεί συνεργασία και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, σχεδιασμό και διορατικότητα και κυρίως αφοσίωση και πίστη στο σχέδιο μας για την περιοχή.

Ο πολιτικός στην εποχή μας δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν παντογνώστης ούτε να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο από τους πολίτες. Η δική μας σχέση με την κοινωνία θα είναι μια σχέση ταύτισης, σεβασμού, μια σχέση ανατροφοδότησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Πρώτα, εμείς θα εμπιστευτούμε τους πολίτες του δήμου μας, θα αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, θα ακούσουμε τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, θα αναζητήσουμε λύσεις και θα συμφωνήσουμε με όλη την κοινωνία για την πορεία που θα ακολουθήσει ο τόπος μας στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον. Ο δήμος μας θα βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία διαλόγου και διαβούλευσης όπου δημοτική αρχή, φορείς και πολίτες θα συζητούν, θα εκφράζονται και θα καταλήγουν σε λύσεις και προτάσεις για το μέλλον μας.

Η παράταξη μας έρχεται με στόχο να κινητοποιήσει το σύνολο της κοινωνίας μας, να δώσει προοπτική και ελπίδα στον τόπο μας, να ενώσει τους πολίτες και να υπηρετήσει ένα σχέδιο που θα αλλάξει άμεσα και αποτελεσματικά τον δήμο Δεσκάτης. Δεν θα μείνουμε στην απλή διεκδίκηση της δημοτικής εξουσίας αλλά θα μεταφέρουμε την άσκησή της μέσα στην κοινωνία και τις δομές της. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό μας θα είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες, η διαφάνεια και διαβούλευση. Η ενδυνάμωση αυτών των χαρακτηριστικών θα είναι καθημερινή μας προτεραιότητα.

Η Δημοτική αρχή οφείλει να είναι προσηλωμένη στην δημοκρατική λειτουργία και να είναι προσβάσιμη και φιλική στον πολίτη. Οι υπηρεσίες του δήμου αλλά και η λειτουργία των αιρετών θα υπηρετούν τους πολίτες, θα είναι καθημερινά δίπλα τους. Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και θα είμαστε συνεχώς ακριβώς εκεί που μας χρειάζονται οι δημότες.

Είναι σημαντικό να δούμε τα πράγματα υπό το πρίσμα της σημερινής εποχής. Μια σύγχρονη αντίληψη για τον κόσμο ξεπερνάει πλέον το θέμα της απόστασης από τον χώρο που συμβαίνουν τα πράγματα. Όλοι οι Δεσκατιώτες όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα, στη Δεσκάτη και στο εξωτερικό θα έχουν άμεση πρόσβαση και διαρκή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην περιοχή, καθώς και σε υπηρεσίες που θα επανασχεδιαστούν και θα είναι χρήσιμες στους απανταχού συμπατριώτες μας. Αυτή η οικουμενικότητα των Δεσκατιώτων στην εποχή της ανεμπόδιστης επικοινωνίας και της απλοποίησης των μεταφορών θα αποκτήσει μια αμφίδρομη αλληλοϋποστήριξη που θα θεμελιώσει μια νέα εποχή στον ποσοτικό μας προσδιορισμό. Ο δήμος Δεσκάτης των 5.000 κατοίκων θα είναι ο δήμος των 20.000 Δεσκατιώτων που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Όλη αυτή η δύναμη των απανταχού Δεσκατιώτων, είναι η δύναμη που θα μας εκτινάξει προς το μέλλον. Εκτός λοιπόν από τις αρχές της δημοκρατικότητας, της διαφάνειας και της διαρκούς διαβούλευσης ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα καθορίζει σημαντικά την πολιτική μας πρόταση για το μέλλον μας θα είναι η αντίληψη της Δεσκάτης όλων των Δεσκατιωτών, όπου και αν βρίσκονται. Θέλουμε μια μεγάλη Δεσκάτη, ισχυρή και χρήσιμη για όλους τους Δεσκατιώτες.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα δομή για την λειτουργία του δήμου και την αλληλεπίδραση με την οικονομική και κοινωνική δράση των πολιτών μας. Μια σύγχρονη μορφή της αυτοδιοίκησης υπερβαίνει το στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και διευρύνει την δράση της σε όλα τα πεδία. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τα τυπικά όρια αλλά θα βγούμε μπροστά σε όλες τις διεργασίες που θα διαμορφώσουν το αύριο της περιοχής. Ένα αύριο ευημερίας και ασφάλειας. Ένα αύριο ευκαιριών και προοπτικής για όλους.

Η δράση μας θα αφορά όλα τα πεδία εκείνα που επηρεάζουν την ζωή των συμπολιτών.

Ξεκινώντας από την οργάνωση της εκπαίδευσης στην οποία θα δώσουμε μεγάλη έμφαση, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές, ενισχύοντας την συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης και στο τυπικό σύστημα αλλά και στην δια βίου εκπαίδευση.

Την ίδια αντίληψη έχουμε και για την υγεία. Σύγχρονες υποδομές που θα εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής και συνεργασία με ισχυρές δομές υγείας, όπως πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα.

Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής προστασίας που θα διασφαλίζει την προστασία όσων κινδυνεύουν είτε από τις παραδοσιακές απειλές, όπως η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός είτε και από σύγχρονες απειλές όπως ο εθισμός σε ουσίες ή τον τζόγο.

Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο ώστε να υπάρχουν δημότες που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό στον Δήμο μας. Το ενεργειακό ζήτημα που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη θα αποτελέσει και για εμάς κεντρικό ζήτημα, μιας και η περιοχή μας απαιτεί μεγάλο ενεργειακό φορτίο και για την θέρμανση. Οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να βρούμε μια οριστική λύση για το ζήτημα της ενέργειας στην περιοχή μας που θα βασίζεται στις νέες αντιλήψεις όπως η αυτονομία, η εξοικονόμηση και το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η στρατηγική μας στο ζήτημα της ενέργειας θα βασίζεται σε ένα υπερσύγχρονο σχεδιασμό που θα αξιοποιεί και θα συνδυάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί με τους τοπικούς μας πόρους. Η λύση που απαιτείται για την ενέργεια στην περιοχή μας πρέπει να είναι οριστική και να μας απεξαρτήσει πλήρως από τα ενεργειακά χρηματιστήρια και να επιστρέφει στην τοπική οικονομία πόρους.

Επιπλέον μια σύγχρονη διοίκηση στον Δήμο δεν μπορεί να είναι απούσα ή αδιάφορη από τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής. Περισσότερο από κάθε εποχή, σήμερα, έχουμε την ανάγκη από μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στο αναπτυξιακό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που, αν δεν χαράξουμε μια νέα πορεία και δεν επανασχεδιάσουμε την οικονομία μας, θα οδηγηθούμε στην εγκατάλειψη και στην ερήμωση. Τι μπορεί να γίνει όμως; Αυτή την ερώτηση θέτουμε διαρκώς. Σίγουρα δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις μορφές που είχαμε μέχρι σήμερα. Ο πρωτογενής τομέας και οι δημόσιες υπηρεσίες έδωσαν ζωή στον τόπο μας την δεκαετία του 1980 . Τώρα όμως διανύουμε την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Ο κόσμος είναι πιο πολύπλοκος αλλά δίνει και περισσότερες ευκαιρίες. Σαφώς και θα επιμείνουμε στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία που αποτελούν παραδοσιακά βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Ακόμη όμως και στους τομείς αυτούς, απαιτούνται παρεμβάσεις που θα μας κάνουν πιο παραγωγικούς με έμφαση την ποιότητα που θα τροφοδοτεί νέες δραστηριότητες γύρω από την πρωτογενή τομέα όπως η μεταποίηση και το εμπόριο. Μια κοινωνία όμως στην εποχή μας δεν μπορεί να έχει μόνο αγρότες και κτηνοτρόφους. Μπορεί ο δήμος μας, με τις κατάλληλες υποδομές, να αποτελέσει ένα μέρος που θα παρέχει υπηρεσίες απομακρυσμένα και που θα μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες δραστηριότητες.

Διαμορφώνουμε ένα πρωτοποριακό σχέδιο που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, χωρίς να αφήσουμε πίσω τις παραδοσιακές δουλειές μας. Θα συνθέσουμε όλα τα κομμάτια ώστε να πετύχουμε μια αναπτυξιακή εκτόξευση που θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε όλους τους Δεσκατιώτες. Το όραμα μας είναι ο κάθε δημότης, αν θέλει και επιλέξει να ζήσει στην Δεσκάτη, να μπορεί να έρθει και να τον περιμένει μια δουλειά και ένα υψηλό επίπεδο ζωής.

Είμαστε στην αρχή μια διαδρομής μέχρι τις δημοτικές εκλογές στην οποία θα πρέπει να καταφέρουμε να γίνουμε ένα ορμητικό ποτάμι αλλαγής. Στον χρόνο αυτό που έχουμε μπροστά μας, θα παρουσιάσουμε την στρατηγική μας για τον τόπο και θα την εξειδικεύσουμε σε δράσεις που θα εξυπηρετούν τον στόχο μας για μια Δεσκάτη μεγάλη, που θα αναπτύσσεται και θα ευημερεί, για έναν τόπο που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους, που θα φροντίζει και θα δίνει ασφάλεια στους ηλικιωμένους, που τα παιδιά μας χαρούμενα θα εφοδιάζονται με γνώση και δεξιότητες. Οραματιζόμαστε, ο τόπος μας να αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης για τους επιχειρηματίες, για τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες. Θέλουμε έναν τόπο που θα προάγεται ο πολιτισμός, που θα εξελίσσεται η βαθιά μας παράδοση , έναν τόπο που θα τον απολαμβάνουμε , θα τον προχωράμε και θα μας προχωράει.

Προσωπικά, έχω βαθιά πίστη στους ανθρώπους μας, στις δυνάμεις μας στις αξίες και στις αρχές. Όλοι μαζί θα κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα και θα φτιάξουμε ένα συναρπαστικό μέλλον για μας και τις επόμενες γενιές.

Λάμπρος Παλάντζας
Υποψήφιος Δήμαρχος Δεσκάτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *