Εξετάζεται η υποχρεωτική πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες κλάδων

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και φορολογικών ελέγχων

Ηλεκτρονικό «μπλόκο» σε όσους κρύβουν τα εισοδήματα που αποκτούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Amazon, Booking.gr κ.α.) ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ μετά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της νέας Κοινοτικής Οδηγίας η οποία δίνει τη δυνατότητα για στοχευμένους ελέγχους σε πωλήσεις αγαθών και υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες κλάδων με ροπή προς υψηλή φοροδιαφυγή όπως είναι οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.α

Σήμερα (4/8) αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο υποχρεώνει όλες τις πλατφόρμες πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών σε Ε.Ε και τρίτες χώρες να δίνουν αναλυτικά στοιχεία πωλήσεων από την Ελλάδα επί ποινή μπλόκου διενέργειας συναλλαγών στην αντίθετη περίπτωση.

Ειδικότερα στο στόχαστρο βρίσκονται όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, αποστέλλουν έτοιμα γεύματα μέσω πλατφόρμας διανομής, διαφημίζονται και αναζητούν μέσω διαδικτύου πελάτες για αντικείμενα που κατασκευάζουν καθώς και όσοι κλείνουν ραντεβού για τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συνεργεία αυτοκινήτων, ιατροί κλπ.

Τα βασικά σημεία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας προβλέπουν:

  • Ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των φορολογικών αρχών των χωρών – μελών της Ε.Ε.
  • Ελέγχους για τον εντοπισμό εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, πώληση αγαθών κ.ά.
  • Δυνατότητα διενέργειας κοινών ελέγχων από μικτά συνεργεία αποτελούμενα από ελεγκτές δύο κρατών-μελών.
  • Υποχρέωση από τις πλατφόρμες να συλλέγουν στοιχεία από τους πωλητές ή εκμισθωτές που τις αξιολογούν και διαβίβαση αυτών στις φορολογικές αρχές.
  • Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στην φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.
  • Αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων, διαβιβάζονται επιπλέον οι ημέρες που διήρκησαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι πωλητές με εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες. Η καταγραφή των στοιχείων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2024.

Πληρωμές μόνο με POS

Στο μεταξύ την υποχρεωτική χρήση των POS σε περισσότερα επαγγέλματα και κυρίως για υπηρεσίες από επαγγελματίες που βρίσκονται στη «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής σκέφτεται το υπουργείο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που στα 8-10 δισ. ευρώ ετησίως. «Υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» ανέφερε χθες (3/8) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος για να προσθέσει ότι μαζί με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024 εξετάζεται η υποχρεωτική πληρωμή μέσω POS των συναλλαγών με συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως γιατροί και δικηγόροι.

Στην περίπτωση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αποκλειστικά με την κάρτα τους την επίσκεψη που θα πραγματοποιούν σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τις αμοιβές για υπηρεσίες που παρέχουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η ενίσχυση των φορο-μπόνους για τους φορολογούμενους που σε κάθε συναλλαγή τους λαμβάνουν απόδειξη. Μια ιδέα όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου είναι ακόμη και ο διπλασιασμός της φορο-έκπτωσης που φθάνει σήμερα τα 2.200 ευρώ για τις «χρυσές» αποδείξεις από 20 επαγγελματικούς κλάδους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *