Στα σκαριά αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Νέο σύστημα φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών «που θα ικανοποιεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα» προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Δέσμη μέτρων για την χρήση των ψηφιακών εργαλείων και τον περιορισμό των μετρητών θα νομοθετηθούν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ώστε να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. 

«Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα μελετήσει μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, για ένα φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο και σύγχρονο. Δεν μιλάμε για παραπάνω φόρους, ο στόχος μας είναι λιγότεροι φόροι. Και η μείωση της φοροδιαφυγής θα μας επιτρέψει να ρίξουμε αργότερα και τους φορολογικούς συντελεστές» σημειώνει ο υπουργός. «Ένα από τα θέματα που μελετάμε είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών…θέλουμε να δούμε πως θα έχουμε ένα σύστημα, το οποίο, χωρίς να θίγει την επιχειρηματικότητα και χωρίς να δημιουργεί ζητήματα νομικής φύσεως θα οδηγεί σε πιο δίκαιη φορολόγηση, τέτοια που να ικανοποιεί και το περί δικαίου αίσθημα» προσθέτει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων ο Κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «Ναυαρχίδα της προσπάθειάς μας θα είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ για να κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους. Εκεί θα ασχοληθώ προσωπικά ώστε να μην ξεφύγουμε από τα χρονοδιαγράμματα και στους πρώτους μήνες του 2024 να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση 450.000 επιχειρήσεων. Παράλληλα προχωρούν οι πρωτοβουλίες για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, για το myDATA και τη γενίκευση αυτών των πρωτοβουλιών. Οι διασταυρώσεις που έγιναν ήδη από την ΑΑΔΕ στη Ζάκυνθο και σε νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές μπορεί να φέρει πολύ σημαντικά έσοδα»

«Η σοβαρή δημοσιονομική πολιτική είναι φιλολαϊκή πολιτική» αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Όπως σημειώνει: «Είχαμε ένα μεγάλο πακέτο παροχών αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης. Νομίζω σπανίως μια κυβέρνηση ψηφίζει την υλοποίηση του 50% του προεκλογικού της προγράμματος αμέσως μετά τις εκλογές. Εμείς το κάναμε αυτό. Οι περισσότερες δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, θα υλοποιηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες ή από 1.1.2024, μισθολόγιο και ΕΝΦΙΑ. Από κει και πέρα , τα περιθώρια δεν είναι ατελείωτα και διότι περάσαμε τα μέτρα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί και διότι αντικειμενικά δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας».

Για την αύξηση των συντάξεων αναφέρει ότι θα είναι: «Λίγο πάνω από 3%. Αυτό προβλέπει ο ισχύον νόμος. Θα συνοδευτούν από ένα επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός».

Στη συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες και τις υποχρεώσεις ενημέρωσής τους από τους servicers, καθώς επίσης και ρύθμιση για τη φορολόγηση των Airbnb. Προαναγγέλλει δε πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση των επενδύσεων Ελλήνων εφοπλιστών στη στεριά και ενίσχυση των κινήτρων για τις συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *