Πώς θα ζεσταθούν φέτος οι Έλληνες: Καυσόξυλα και πέλλετ «κερδίζουν» έδαφος λόγω της ακρίβειας

Οι συστάσεις προς τους καταναλωτές

Όλο και πιο πολλοί είναι οι Έλληνες οι οποίοι στρέφονται στο καυσόξυλο και το πέλλετ για να θερμάνουν το σπίτι τους. Οι καταναλωτές όσο η ακρίβεια «χτυπάει κόκκινο» αναζητούν τους πιο οικονομικούς τρόπους για να ζεσταθούν ενόψει του χειμώνα.

Πέρυσι, η ζήτηση αυξήθηκε σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2021 αφού παρά την όποια άνοδο, η τιμή τους παρέμενε άκρως ανταγωνιστική έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού Γιώργος Νταλός, διευθυντής του Ινστιτούτου Ξύλου Επίπλου & Ξύλινης Συσκευασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως λέει, λόγω των «εκρηκτικών» ανατιμήσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στις συνήθειες που ανέπτυξαν τα προηγούμενα χρόνια, αυτές της καύσης ξύλου και πέλλετ.

Βέβαια, στην τρέχουσα περίοδο οι Έλληνες καταναλωτές στην πλειονότητά τους τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της ανακοίνωσης των κρατικών επιδοτήσεων, αλλά και συνεπεία των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. «Ακόμη δεν κινείται φύλλο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών, οι οποίοι αναφέρουν ότι η ζήτηση σε καυσόξυλα και πέλλετ καταγράφεται ακόμη άκρως υποτονική» επισημαίνει ο κ. Νταλός.

Στο πλαίσιο αυτό,και αναγνωρίζοντας ότι η προμήθεια καυσόξυλων απαιτεί την ύπαρξη αποθηκευτικού χώρου που δεν είναι πάντα διαθέσιμος, ο κ. Νταλός συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές να επισπεύσουν τις αγορές τους «τώρα που η τιμή του καυσόξυλου παραμένει στα περσινά επίπεδα, ήτοι 120 ευρώ/κυβικό ή 180-200 ευρώ/τόνο και του πέλλετ διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα των 320 ευρώ/τόνο, από 400 ευρώ/τόνο το 2022».

Ειδικά για την τιμή του πέλλετ, που αποτελεί βιομηχανικό προϊόν και παράγεται σε πολύ καλή ποιότητα και στην Ελλάδα, ο ίδιος τονίζει ότι πολύ μεγάλες ποσότητες εισάγονται από Βουλγαρία, Γερμανία, Αυστρία και Ουκρανία και «πέρυσι η τιμή του εκτινάχθηκε, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά πλέον οι εισαγωγείς βρήκαν άλλους εμπορικούς δρόμους κι έτσι το κόστος του φέτος ομαλοποιείται».

Πάντως, οι προαναφερόμενες τιμές δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τον ίδιο- να ακολουθήσουν την ανιούσα, όταν η ζήτηση θα καταγράφεται μεγάλη, όπως παραδοσιακά γίνεται άλλωστε σε κάθε ελεύθερη οικονομία, όπου επικρατεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, και φέτος η βέλτιστη οικονομικά λύση τον φετινό χειμώνα για τη θέρμανση αναμένεται να εξελιχθεί σε … σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, λέει ο κ. Νταλός εκτιμώντας πως «όπως γίνεται σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ, έτσι θα πρέπει και στη χώρα μας να επιδοτούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού αποτελούν βασική πηγή θερμότητας».

Συστάσεις προς τους καταναλωτές ενόψει του χειμώνα

Ο κ. Νταλός υπενθυμίζει ότι το καυσόξυλο -αυτό το συμπαγές υλικό που χρησιμοποιείται για καύση σε λέβητες και σόμπες- πωλείται με το κυβικό και όχι με το βάρος και τονίζει πως «τα πρόστιμα για πώληση ξύλου με τον τόνο και όχι με το κυβικό ξεκινούν από 1.000 ευρώ». Έτσι, παροτρύνει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο στοίβαξής τους, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός, εξωτερικά, αλλά και στη μέση.

Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά στους καταναλωτές που επιλέγουν τα καυσόξυλα για θέρμανση, να προμηθεύονται οξιά και δρυ και να προσέχουν να μην πέσουν … θύματα των κωνοφόρων δέντρων, αφού η καύση τους σε κλειστές εστίες οδηγεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς στη στέγη. Προτείνει, δε, τα ξύλα προτού καούν να μένουν στον ήλιο, έτσι ώστε να στραγγίξουν από την υγρασία που ενδεχόμενα θα έχουν και να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Για τα πέλλετ, τονίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα, και σημειώνει πως και στις δύο περιπτώσεις, οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο. Για τα πέλλετ, μάλιστα, επισημαίνει ότι «δεν είναι καλό να αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέραν του ενός έτους, αφού όταν γίνεται αυτό, η υγρασία τους ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται προβλήματα στην καύση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *