Πόσο αυξάνονται μισθοί, επιδόματα και συντάξεις το 2024, τι αλλάζει στον ΦΠΑ

Παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ και φορολογικές ελαφρύνσεις 2,13 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2024.

Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, ιδιοκτήτες ακινήτων, ευάλωτα νοικοκυριά και καταναλωτές περιλαμβάνονται στους κερδισμένους του νέου προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις εξής παροχές:

– Αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου, καθώς 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από την νέα χρονιά αυξήσεις στις αποδοχές τους. Ολοι οι βασικοί μισθοί, αυξάνονται κατά 70 ευρώ με τους περισσότερο κερδισμένους να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά που θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ ( από τα 50 σήμερα σε 70 ευρώ) ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά. Το κόστος του μέτρου για τα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε 931 εκ. ευρώ

– Περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν αυξήσεις από 25 έως 60 ευρώ το μήνα μικτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Εκτιμάται ότι από αυτούς 1,5 εκατ. θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 3% ενώ 300.000 θα λάβουν μέρος της αύξησης καθώς θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Κατά μέσον όρο οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται 25 έως 60 ευρώ μικτά ανάλογα με το ύψος των αποδοχών. Το κόστος φθάνει τα 430 εκατ. ευρώ.

– Αύξηση αφορολόγητου ορίου. Περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενοι με παιδιά θα κερδίσουν αύξηση κατά 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο όριο που οδηγεί αυτόματα σε μείωση του φόρου. Το κόστος ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ.

– Επέκταση επιδομάτων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού με κόστος 40 εκ. ευρώ.

– Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

– Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Πάνω πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες) καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα έχουν μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλλουν το επόμενο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η μείωση του φόρου θα είναι αναλογική τη διάρκειας ασφάλισης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς μήνες. Το μέτρο κοστίζει στο δημόσιο 26 εκατ. ευρώ.

– Μόνιμα μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουριστικό πακέτο, πολιτισμό και αθλητισμό γυμναστήρια, διατηρείται έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση και τα ταξί ενώ επανέρχονται από την Πρωτοχρονιά στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, μπύρες χωρίς αλκοόλ κ.α.).

Στο ΦΠΑ 13% παραμένουν:

– Τα εισιτήρια για τρένο, μετρό, τραμ, αστικά, υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά καθώς και για τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων, με εξαίρεση τα κόμιστρα των ταξί όπου ο μειωμένος συντελεστής 13% θα ισχύσει έως το τέλος Ιουνίου 2024.

– Τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους

– Τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού

Στην εστίαση και take away διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο, έως το τέλος Ιουνίου 2024, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ, τα ροφήματα (σοκολάτα, τσάι, χαμομήλι)

– Μείωση τέλους επιτηδεύματος. Μειωμένο κατά 25% ή στα 487,50 ευρώ αντί 650 ευρώ θα είναι το τέλος επιτηδεύματος που θα καταβάλουν οι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα δηλώσουν φορολογητέα εισοδήματα μικρότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Για όσους δηλώσουν το 2024 φορολογητέο εισόδημα μεγαλύτερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα το τέλος μειώνεται κατά 50% στα 325 ευρώ από 650 ευρώ. Εκτιμάται ότι το δημόσιο θα χάσει 106 εκατ. ευρώ.

– Επενδυτικά κίνητρα. Μειώνεται στο 0,2% από 0,5% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων, περιορίζεται κατά 50% ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών ενώ καταργείται ο φόρος στους τόκων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα. Συνολικά το κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *