Επικουρικές συντάξεις: Πώς θα υπολογίζονται τα χρόνια στο νέο μοντέλο έκδοσης

Νέο μοντέλο έκδοσης επικουρικών συντάξεων, πώς θα υπολογίζονται τα χρόνια.

Με την ενεργοποίηση του νέου μοντέλου έκδοσης επικουρικών συντάξεων ο ασφαλιστικός χρόνος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που «διαβάζει» το σύστημα. Αν δηλαδή τεκμηριώνεται ασφαλιστικός χρόνος 25 ετών, η επικουρική του ασφαλισμένου θα υπολογίζεται με βάση την 25ετία, αν διαπιστώνονται 20 έτη, με βάση την 20ετία κ.ο.κ.

Η διαφορά είναι ότι στο εξής ο ασφαλισμένος θα μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα επικουρικής σύνταξης απλώς με τη διαπίστωση της συμπλήρωσης της 15ετίας, χωρίς να αναγκαστεί να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια για να προσεγγίσει τα απαιτούμενα χρόνια.

Τονίζεται ότι στον κλάδο των επικουρικών συντάξεων η αναμονή σήμερα μπορεί να φτάσει τα 4, 5, 6, ακόμα και τα 7 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις όταν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα Ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς έλληνες εργαζομένους.

Με την απλοποίηση των διαδικασιών και τη θέσπιση ενιαίων προϋποθέσεων, οι ασφαλισμένοι βγαίνουν κερδισμένοι καθώς:

– Μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος απονομής καθώς ο ασφαλισμένος θα μπορεί να παίρνει την επικουρική με βάση το ελάχιστο όριο των 15 ετών.
– Μειώνονται οι απορριπτικές αποφάσεις που εκδίδονταν με βάση τη νομοθεσία των πρώην Ταμείων, η οποία απαιτούσε τη συμπλήρωση 25 ή 35 ετών, προϋποθέσεις που δεν πληρούσε ο ασφαλισμένος.

Οι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επανέλθουν με νέα αίτηση και να λάβουν επικουρική σύνταξη.

– Δεν επιβαρύνονται οικονομικά για να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια προκειμένου να συμπληρώσουν 25 ή 35 χρόνια. Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν ήδη λάβει την κύρια σύνταξή τους, έπρεπε να περιμένουν 25 έως 35 έτη, όπως όριζε το καταστατικό του Ταμείου τους η να συμπληρώσουν τα 67 έτη προκειμένου να λάβουν την επικουρική.

Εναλλακτικά θα έπρεπε να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια που στοιχίζουν ακριβά.

Ειδικότερα, στο Δημόσιο για την έκδοση επικουρικής απαιτείται η θεμελίωση με 25ετία και 35ετία.

– Στην 25ετία ο ασφαλισμένος παίρνει την επικουρική στα 67 ακόμη και αν πήρε την κύρια σύνταξη πολύ νωρίτερα (π.χ. στα 55 με 25ετία και ανήλικο). Για να πάρει την επικουρική πριν από τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη.

– Με τη νέα διάταξη τα εμπόδια καταργούνται και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επίσης σημαντικό είναι ότι θα μπορούν να πάρουν επικουρική στην ηλικία που έλαβαν και την κύρια σύνταξη.

– Με τη νέα διάταξη κερδισμένοι θα βγουν και οι ασφαλισμένοι που έχουν επικουρική ασφάλιση με διαδοχικούς χρόνους σε δύο ή περισσότερα Ταμεία (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι με διαδοχική επικουρική ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ ή Ταμείο Νομικών με Δημόσιο, ΙΚΑ ή επικουρικό ΔΕΚΟ κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι στην έκδοση 11.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, από τις 40.000 που βρίσκονταν σε αναμονή, προχώρησε ο ΕΦΚΑ, εφαρμόζοντας το νέο νόμο που προβλέπει ενιαίους κανόνες θεμελίωσης δικαιώματος επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο όριο τα 15 χρόνια ασφάλισης.

Οι επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν αφορούν το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, αυτοματοποιήσεις και τεχνητή νοημοσύνη έχουν μειώσει πλέον τον χρόνο αναμονής για απονομή των συντάξεων στο ελάχιστο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υποθέσεις που υπήρχαν στον ΕΦΚΑ το 2019, σήμερα, οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν υποχωρήσει στις 25.000 και βαίνουν συνεχώς μειούμενες.

Ήδη, οι νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις συνετέλεσαν ώστε, μέσα σε 27-28 μήνες 700.000 συνταξιούχοι να λάβουν τις συντάξεις τους.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για την μετάβαση του ΕΦΚΑ στην ψηφιακή εποχή, προανήγγειλε ότι έως το τέλος της τετραετίας θα μηδενιστεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με το διοικητή του e-ΕΦΚΑ Δρ. Αλέξανδρο Βαρβέρη πλέον ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση μιας σύνταξης είναι λιγότερο από 3 μήνες, όταν στο παρελθόν μπορεί να ξεπερνούσε και τα 3 χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *