Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση POS από την Πρωτοχρονιά

Από την Πρωτοχρονιά του 2024, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση POS σε κλάδους όπως οι λαϊκές, τα πανηγύρια, τα περίπτερα και τα ταξί που μέχρι τώρα την είχαν γλιτώσει.

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο θέλει να επεκτείνει τη χρήση των POS στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Σύμφωνα με την νεά ΚΥΑ που εκδόθηκε, όριζε τα 35 νέα επαγγέλματα που είναι υποχρεωμένα από την 1η Ιανουαρίου να δέχονται πληρωμές με κάρτα ή μέσω του συστήματος IRIS.

Ταυτόχρονα, από 1/1/2024 γίνεται υποχρεωτική η αποδοχή από μέρους των επαγγελματιών της άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπως π.χ. η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη χρήση POS και I.R.I.S. κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα

Η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση POS

– Άτομα με αναπηρία όρασης άνω του 80%

– Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων

– Οι επαγγελματίες που ο ΚΑΔ τους δεν είναι στη λίστα με τους 35 ΚΑΔ

Δίμηνη παράταση έως 1/3/2024 για τους νέους υπόχρεους που αποδεδειγμένα έχουν παραγγείλει POS

Πρόστιμα:

1.500 ευρώ εντός 5 ημερών από τη παράβαση

Μειώνεται στο μισό σε περίπτωση πληρωμής εντός 30 ημερών

Μειώνεται στο μισό, αν καταθέσει εντός 30 ημερών αποδεικτικό έγγραφο χρήσης POS

Για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού πρόστιμο 1.000 ευρώ (όπως και για απενεργοποίηση), ενώ αν το δηλώσεις εκπρόθεσμα πρόστιμο 100 ευρώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *