Έγκαιρη εξόφληση χρεών και με bonus

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας βελτιώνοντας τους όρους της διάταξης που θα επιτρέψει σε όσους χρωστούν να ξεφύγουν από τη διακεκαυμένη ζώνη των χρεών ενεργοποιεί ρύθμιση στην οποία αν οι φορολογούμενοι είναι συνεπείς κερδίζουν αύξηση του ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό που δεν θα μπορεί να κατάσχει η εφορία.

Σύμφωνα με την «Απογευματινή», στόχος είναι αφενός να μην κινδυνεύουν να δουν άδειους τους λογαριασμούς τους όσοι φορολογούμενοι ανταποκρίνονται στις δόσεις τους και αφετέρου η αναχαίτιση του κύματος των «κόκκινων» οφειλών που «φουσκώνει» κάθε μήνα, έχοντας σπάσει το φράγμα των 106 δισ. ευρώ. Σ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση που «έμεινε στο ψυγείο» από το 2019 θα περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 και προβλέπει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι που διακανονίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πληρώσει δύο δόσεις της ρύθμισης και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Συγκεκριμένα το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Το σημερινό όρια των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν και πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Ωστόσο αύξηση του ακατάσχετου θα έχουν μόνο οι οφειλέτες που π μηνιαία δόση της ρύθμισης είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

Σε περίπτωση που η δόση 500 ευρώ, με την εφαρμογή του συντελεστή 3 το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ.

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο οφειλέτης είναι συνεπής, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο που έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ, ο συντελεστής προσαύξησης θα είναι 3,8, και ο έτσι το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού ανεβαίνει στα 1.900 ευρώ.

Τα όρια του ακατάσχετου ισχύουν για έναν μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Αν φορολογούμενος που έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας της μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο καθώς και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, για κάθε οφειλέτη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Αν ο μηνιαίος μισθός ή η μηνιαία σύνταξη ή άλλο βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ του ποσού.

Για παράδειγμα αν κάποιος οφειλέτης εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ τον μήνα, η εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, δηλαδή άλλα 250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι, για να ισχύσει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ, ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώσει τον συγκεκριμένο τραπεζικό του λογαριασμό στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet. Για κοινό λογαριασμό, το ακατάσχετο όριο ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους, μόνο εφόσον και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *