Ασφαλιστικές Εισφορές: Αυτό είναι το «χαράτσι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Υπεγράφη την Τρίτη η απόφαση του Πάνου Τσακλόγλου για τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών προσαυξάνεται κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αναπροσαρμόζονται για το τρέχον έτος με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, καθώς η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

Σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου – που συνέδεε τις εισφορές των μη μισθωτών με το φορολογητέο εισόδημα – ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών για τα έτη 2021 και 2022 στο αρχικό ύψος.

Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις.

Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες για το 2024

  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους
a
  • Για τους αγρότες
b
  • Για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή
g

Ακολουθεί συγκριτικός Πίνακας με ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος των εισφορών μη μισθωτών, όπως διαμορφώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου σε σύγκριση με το νόμο Βρούτση το 2020 και το τρέχον έτος 2024.

d

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *