Στο τραπέζι αλλαγές για να μην χάσουν δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα όσοι έχουν χρέη

Τι εξετάζει η κυβέρνηση για να μην μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1η Μαρτίου όσοι έχουν χρέη

Μία σειρά σεναρίων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας ώστε να μην μείνουν από 1η Μαρτίου 2024 χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και κατ’ επέκταση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 400.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) που έχουν χρέη και ακόμη δεν τα έχουν ρυθμίσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ από τους 800.000 οφειλέτες οι 400.000 έχουν καταβάλλει την ετήσια εισφορά υπέρ υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το υπουργείο Εργασίας αναζητεί τη χρυσή τομή ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και άρα τη φαρμακευτική τους περίθαλψη 400.000 μη μισθωτοί και παράλληλα να βρεθεί ένας τρόπος να τακτοποιηθούν τα χρέη των εν λόγω ασφαλισμένων που συσσωρεύονται.

Τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι:

  • Να διατηρηθεί η ασφαλιστική ικανότητα σε όσους μη μισθωτούς οφείλουν χρέη λόγω ιδιαίτερων συνθηκών όπως θεομηνίες, φυσικές καταστροφές κ.λ.π.
  • Να χαθεί η ασφαλιστική ικανότητα σε όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλά να αποσυνδεθούν τα ανήλικα τέκνα. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει ο οφειλέτης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά όχι τα ανήλικα τέκνα του.
  • Να διατηρηθεί η ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς για ένα ακόμη δίμηνο, μέχρι 1η Μαΐου ώστε να τους δοθεί χρόνος για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Στα σενάρια αυτά φυσικά εξετάζεται και ότι αποφασίστηκε πέρσι δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη για παροχές υγείας σε είδος.

Συγκεκριμένα μπορούν να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2023, μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 28 Φεβρουαρίου 2025.

Πέρσι ένας μη μισθωτός μπορούσε να καταβάλει το ποσό των 723,6 ευρώ που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας για την πρώτη κατηγορία, ή το ποσό των 844,44 ευρώ που αντιστοιχεί στην δεύτερη κατηγορία – σωρευτικά για το έτος 2022- και ανανεώθηκε η ασφαλιστική του ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Επιστολές ΕΦΚΑ

Επιστολές στέλνει ο ΕΦΚΑ σε όσους χρωστούν προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024.
Όσοι μη μισθωτοί έχουν οφειλές θα πρέπει είτε να τις αποπληρώσουν ή να τις ρυθμίσουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024 για να μην χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης από 1η Μαρτίου καθώς λήγει η ισχύουσα ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η απόφαση αφορά εκείνους που έχουν οφειλές από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 22,5 δισ. ευρώ και που λόγω κορονοϊού, είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.
Να σημειωθεί ότι όσοι πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα για έναν χρόνο.

Παροχές υγείας θα έχουν οι μη μισθωτοί που έχουν αποπληρώσει μέχρι τέλη Ιανουαρίου το σύνολο των εισφορών για υγεία και για σύνταξη, διαφορετικά θα μπορούν να μπουν σε πάγια ρύθμιση μέχρι 24 δόσεις, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης.

Στην πάγια ρύθμιση υπάγονται κατόπιν υποβολής αίτησης του οφειλέτη οι οφειλές οι οποίες καταβάλλονται:

α) σε 2 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή

β) σε 2 έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο.

Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της εν λόγω ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση επιβαρύνεται από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *