Επαγγελματίες: Πώς θα ρυθμίσουν τα χρέη τους στον ΕΦΚΑ – Πώς θα «κλειδώσουν» τη σύνταξη

Την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης από τους επαγγελματίες και τους αγρότες με οφειλές, καθώς και τον έλεγχο των καταθέσεών τους, σε περίπτωση που αυτές ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, προβλέπει μεταξύ άλλων ο βηματισμός που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να εκδοθεί η σύνταξή τους.

H σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια εντός του Μαρτίου θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο efka.gov.gr για να υποβάλουν αίτηση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και οι αγρότες με οφειλές άνω των 6.000 ευρώ.

Αφού ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική αίτηση στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος των οφειλών και θα κοινοποιούνται στο email του οφειλέτη, έλεγχος ηλικίας αν είναι άνω ή κάτω των 62 ή των 67 ετών και έλεγχος χρόνου ασφάλισης και εισφορών.
Σωρευτικά θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Ο υποψήφιος συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
β) Να έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών και
γ) Οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν είναι οφειλέτης προς τον π. ΟΓΑ.

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το αν θα γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου και να μη διαθέτουν καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ εξετάζουν αυτό το διάστημα τις διατάξεις της ΚΥΑ για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών και τον έλεγχο των καταθέσεών τους τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες.
Στην ειδική πλατφόρμα θα υποβάλλουν αίτηση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και οι αγρότες με οφειλές άνω των 6.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα υποβάλουν αίτηση για τη λήψη σύνταξης.

Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του. Το υπόλοιπο 60% της σύνταξης θα αποπληρώνει την οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Από αυτά τα όρια οφειλής και κάτω θα λειτουργεί ο αυτόματος συμψηφισμός και το υπόλοιπο χρέος θα εξοφλείται με παρακράτηση 60 μηνιαίων δόσεων από το ποσό της μηνιαίας σύνταξης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές από 20.000 ως 30.000 ευρώ ανέρχονται σε 109.868 και οφείλουν 2,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, περίπου 27.000 αγρότες έχουν οφειλές από 6.000 ως 10.000 ευρώ και το ληξιπρόθεσμο ποσό φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ. Από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου το 10%-15% έχει τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθεί, αλλά λόγω οφειλών δεν μπορεί να το κάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *