Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτό είναι το φθηνότερο τιμολόγιο – Το χρώμα που «νίκησε»

Οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος «τρέχουν» με τα νέα τιμολόγια και από ότι φαίνεται ένα χρώμα θα είναι σταθερά το φθηνότερο.

Το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος, δηλαδή το κυμαινόμενο, αναδείχθηκε κατά μέσο όρο το φθηνότερο του Φεβρουαρίου και από ότι φαίνεται θα είναι και το φθηνότερο του Μαρτίου.

Τα στοιχεία για τα κόστη των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτουν από τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Οι τιμές στα κυμαινόμενα προϊόντα για τον μήνα Φεβρουάριο ξεκινούν από τα 10,9 και φτάνουν μέχρι τα 13,43 λεπτά/KWh, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 11,86 λεπτά/KWh. Αντίστοιχα στα πράσινα τιμολόγια του Φεβρουαρίου η μέση τιμή ήταν στα 13,1 λεπτά/KWh, με τη μικρότερη τιμή να είναι στα 11 λεπτά/KWh και την υψηλότερη στα 14,65 λεπτά/KWh.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η διαφορά αυτή στις τιμές των κίτρινων και των πράσινων τιμολογίων οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να ενσωματώσουν το ρίσκο της πρόβλεψης της εξέλιξης των χονδρεμπορικών τιμών, κάτι που αντίστοιχα ισχύει για τα ειδικά πράσινα τιμολόγια.

Το ίδιο μοτίβο καταγράφεται και για τα τιμολόγια του Μαρτίου, τουλάχιστον για τις δύο εταιρείες που έχουν ήδη ανακοινώσει τα ex ante κίτρινα τιμολόγια. Ο ένας πάροχος προσφέρει το κίτρινο τιμολόγια στα 9,523 λεπτά/KWh, όταν στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή είναι στα 10,827 λεπτά/KWh και ο άλλος έχει ανακοινώσει τιμή 9,176 λεπτά/KWh για το κίτρινο τιμολόγιο, όταν στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή είναι στα 10,776 λεπτά/KWh.

Σε ό,τι αφορά τον Μάρτιο, φαίνεται πως η πλειονότητα των καταναλωτών στρέφεται στα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία αναμένεται να κινηθούν κάτω από τα 10 λεπτά/KWh, σε ένα εύρος μεταξύ 8 και 9 λεπτών/KWh. Αξίζει να σημειωθεί πως για τα κίτρινα τιμολόγια, υπάρχει κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα, με τη δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης χωρίς πληρωμή ρήτρας να συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα. Στα αρνητικά του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι το γεγονός ότι οι τιμές μπορούν να μεταβληθούν, καθώς η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς του ρεύματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *