Τα μυστικά στις xωριστές φορολογικές δηλώσεις 2024

Στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν στη φορολογική κατοικία και στα ανήλικα τέκνα.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλουν εφέτος όσοι σύζυγοι εξέφρασαν αυτή την προτίμηση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ. Στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που διατυπώνονται στη φορολογική διοίκηση για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν στη φορολογική κατοικία και στα ανήλικα τέκνα.

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι πως δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία, διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

Στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας, και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων και όταν ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης η κύρια κατοικία, ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης συμπληρώνει στον πίνακα 6 του Ε1 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο δε άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη

Στις χωριστές δηλώσεις τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Ωστόσο, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά στη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

Είναι δε αυτονόητο πως στις χωριστές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *