Αντίο στο τέλος επιτηδεύματος, τι ισχύει για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Μπορεί η κυβέρνηση να προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, ωστόσο εφέτος οι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων φέρνουν τέλος επιτηδεύματος τεσσάρων ταχυτήτων στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, με τη φορολογική διοίκηση να ετοιμάζει τα νέα φορολογικά έντυπα και τις εγκυκλίους που απαιτούνται.

Για τους φορολογουμένους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις ο προσδιορισμός του φόρου θα γίνει με τη φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η φορολογική διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου).

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις θα διαπιστώσουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις. Η ΑΑΔΕ έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών. Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Με απλά λόγια οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι. Θα επιτρέπονται ωστόσο διορθώσεις στους κωδικούς του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Μπορεί η κυβέρνηση να προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, ωστόσο εφέτος οι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων φέρνουν τέλος επιτηδεύματος τεσσάρων ταχυτήτων στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

Το τέλος επιτηδεύματος θα ανέλθει σε 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, σε 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, σε 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,50% το 2025

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2025 δρομολογεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει το 2027 ακόμη μία ίδια μείωση, ώστε οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου να διαμορφωθούν στο 35,16%.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, που υλοποιήθηκε κατά την προηγούμενη τετραετία, συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περισσότερο από 7 περίπου ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι η μείωση κατά 4,4 μονάδες που προηγήθηκε τα προηγούμενα έτη προήλθε κατά κύριο λόγο από τις λεγόμενες μη ανταποδοτικές εισφορές , που εισπράττονται και διατίθενται για κατάρτιση, στέγαση και άλλες κοινωνικές παροχές εργατικής εστίας, καθώς και από την εισφορά ανεργίας.

Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές για σύνταξη και ασθένεια, που αποτελούν άλλωστε και τον σκληρό πυρήνα των εισφορών που χρηματοδοτούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν έχουν μειωθεί. Πλέον, τα περιθώρια και η νέα μείωση να προέλθει από τις εισφορές ανεργίας είναι περιορισμένα, ενώ εκτός κάδρου μένουν και οι εισφορές κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η κυβέρνηση είναι προσεκτική καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές χρηματοδοτούν και άλλες δαπάνες.

Η μείωση των εισφορών αποτελεί κεντρικό αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων που συνδέεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έθεσαν το θέμα της περαιτέρω μείωσης των εισφορών κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το νέο κατώτατο μισθό, ως αντιστάθμισμα στο υψηλό κόστος που σημαίνει για τις επιχειρήσεις οι αύξηση των αμοιβών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *