Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε απαιτείται έγκριση Δασαρχείου για τις εργασίες

Στην εξίσωση για τα ακάθαριστα οικόπεδα μπαίνουν και τα δασαρχεία: Πότε απαιτείται η έγκριση και πότε όχι

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να ενημερώνουν τα δασαρχεία για τις εργασίες που κάνουν στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Τα Νέαδεν απαιτείται έγκριση από τη Δασική Υπηρεσία για τα εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών οριοθετημένων αλλά και σε ακίνητα εκτός σχεδίου με κτίσματα που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια και συγκεκριμένα:

  • ακινήτα εντός δασικών εκτάσεων για τα οποία εκδόθηκε νόμικη οικοδομική άδεια προς της 11ης Ιουνίου 1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί και μόνο για την αναγκαία επιφάνεια αυτών, σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες όρους δόμησης. Ως όρια αρτιότητας λαμβάνονται υπόψη και οι κατ΄απαρέκκλιση όροι δόμησης για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών κατά τις ειδικότερες διατάεξεις του Βασιλικού Διατάγματος της 7ης Αυγούστου 1967.
  • ακίνητα που ανεγέρθηκαν πριν από τις 25-11-2011 με οικοδομικές άδειες σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύους του Ν.4030/2011 (Α’249) και έχουν υλοποιηθεί, δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί, καθώς και οικοδομικές άδειες σε μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις όπου εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος του Ν, 4280/2014 (Α’ 159), και μόνο για ακίνητα ή τμήματα αυτών που πληρούν τους όρους αρτιότητας, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, κατώς τον χρόνο έκδοσης της σχετικής άδειας.
  • ακίνητα που απώλεσαν τον δασικό χαρακτήρα με διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα: αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων των οποίων επελήφθησαν (κληροτεμαχία, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις), διανομές και αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, άδειες ή αποφάσεις υπουργού ή νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων που έχουν αποδοθεί για γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση κ.ά.
  • ακίνητα με πράξεις που εκδόθηκαν με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας, όπως απαλλοτριώσεις με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας ή άδειες εγκατάστασης ή/και λειτουργίας βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας ή εκτάσεις παράκτιων περιοχών, εντός των οποίων έχει καθοριστεί χερσαία ζώνη λιμένα ή έχει καθοριστεί χώρος που εξομοιώνεται με χερσαία ζώνη λιμένα.

Πότε απαιτείται έγκριση

Έγκριση από τη Δασική Υπηρεσία απαιτείται:

  • Για κτίσματα που βρίσκονται εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία.
  • Για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί έπειτα από σχετική έγκριση επέμβασης από το δασαρχείο, εντός εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία (σσ. άρθρο 45 Ν.998/79, όπως ισχύει).
  • Επί πρότασεων σχεδιασμού από τους ΟΤΑ των περιμετρικών ζωνών προστασίας του σε οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *