Έρχεται ζεστό χρήμα για αγορά μέχρι και φούρνου

Στα σκαριά είναι το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» με συσκευές όπως πλυντήρια και φούρνοι.

Ένα πιο… διευρυμένο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με «είσοδο» ηλεκτρικών συσκευών εκτός από κλιματιστικά και ψυγειοκαταψύκτες, αναμένεται να ξεκινήσει.

Το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» θα εμπλουτιστεί και θα δώσει νέες δυνατότητες τους πολίτες σε συνδυασμό με την μετακίνηση σε πιο μεσημεριανές ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Η αλλαγή αυτή φαίνεται πως προχωρά μετά και τη μετατόπιση του νυχτερινού ρεύματος σε πιο μεσημεριανές ώρες. Οι έξυπνες αυτές συσκευές θα επιτρέπουν στους δικαιούχους να ρυθμίζουν απομακρυσμένα τις ώρες λειτουργίας των συσκευών τους.

Νέο «Αλλάζω Συσκευή»

Η μετατόπιση του νυχτερινού τιμολογίου δημιουργεί την ανάγκη οι πολίτες να ρυθμίζεις τις συσκευές τους απομακρυσμένα, τις ώρες που θα έχουν την ευκαιρία για φθηνότερο ρεύμα. Για τον λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα αλλαγής συσκευών με πιο «έξυπνες» αλλά και ευρυμένη γκάμα επιλογής, ξεφεύγοντας από τις περιορισμένες επιλογές του προηγούμενου προγράμματος, δηλαδή τα κλιματιστικά και τα ψυγεία.

Για παράδειγμα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι το μεσημέρι βρίσκονται στη δουλειά τους, με μια νέα επιδότηση θα αποκτήσουν την δυνατότητα να αλλάξουν τις συσκευές τους με νέες πιο σύγχρονες, τις λεγόμενες «έξυπνες συσκευές», τις οποίες και θα χειρίζονται από απόσταση μέσω WiFi. Η συγκεκριμένη επιλογή θα είναι μία ακόμη που θα προστεθεί στα κριτήρια αγοράς της εκάστοτε συσκευής.

Αλλαγές με το νυχτερινό ρεύμα

Το νυχτερινό ρεύμα σύντομα θα αποτελεί παρελθόν για την χώρα, αφού ως μέτρο καθιερώθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο – όταν στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας πρωταγωνιστούσαν οι θερμοηλεκτρικές μονάδες.

Σήμερα ωστόσο η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλάζει τα δεδομένα: η υπερπροσφορά ενέργειας από τις ΑΠΕ στη διάρκεια της ημέρας και η χαμηλή ζήτηση για κατανάλωση – σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης έχει οδηγήσει τους διαχειριστές σε περικοπές με στόχο την αντοχή του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο προσανατολίζεται τώρα στην εφαρμογή κινήτρων για μεταφορά της κατανάλωσης τις ώρες που μεγιστοποιείται η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών.

Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις – που προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο – αφορούν το «νυχτερινό ρεύμα» και το πορτοκαλί τιμολόγιο, δηλαδή το δυναμικό τιμολόγιο ρεύματος που απαιτεί τη λειτουργία έξυπνου μετρητή.

Περίπου 1,5 εκατ. οικιακοί καταναλωτές έχουν διζωνικό μετρητή κατανάλωσης – το γνωστό ως «νυχτερινό» μετρητή – που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου. Το μειωμένο τιμολόγιο εφαρμόζεται από ετών κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και εποχιακά το μεσημέρι.

Το υπουργείο σχεδιάζει τώρα ακόμη και την κατάργησή του προκειμένου να φέρει χαμηλότερες χρεώσεις μόνο στη διάρκεια της ημέρας και συγκεκριμένα στις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ενέργειας. Αυτό, ωστόσο, παραμένει για την ώρα ένα από τα διαθέσιμα σενάρια, αφού παραμένει το ενδεχόμενο να παραμείνουν και κάποιες ώρες με χαμηλότερη χρέωση το βράδυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *