Τροποποιητικές δηλώσεις: Πώς να μειώσετε το εκκαθαριστικό της εφορίας

Τροποποιητικές δηλώσεις: Πώς να μειώσετε το εκκαθαριστικό της εφορίας

Οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις φορολογικές τους δηλώσεις, μειώνοντας έτσι το τελικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν στην εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, επιτρέποντας διορθώσεις στους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 26 Ιουλίου 2024, ήτοι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τις διορθώσεις τους μέχρι αυτή την ημερομηνία αποφεύγουν τα πρόστιμα των 100, 250 ή 500 ευρώ. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ ή αν δεν επηρεάζεται το ύψος της φορολογητέας ύλης, όπως σε διορθώσεις στα στοιχεία ταυτότητας ή των προστατευόμενων μελών της οικογένειας.

Η νέα δήλωση αντικαθιστά την αρχική, ακυρώνοντας την προηγούμενη εκκαθάριση και εκτελώντας νέα με τα διορθωμένα στοιχεία. Ο φόρος υπολογίζεται βάσει των οριστικών εισοδηματικών ή τεκμαρτών δεδομένων, και το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr, περιλαμβάνοντας το αποτέλεσμα της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης.

Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν διορθωτική ή συμπληρωματική φορολογική δήλωση, υποβάλλοντας επίσης, εφόσον απαιτείται, τα έντυπα Ε2 ή Ε3 μαζί με το έντυπο Ε1. Τα δεδομένα από την αρχική δήλωση μεταφέρονται αυτόματα στη νέα, καθιστώντας την υποβολή πιο εύκολη. Για παράδειγμα:

1. Φιλοξενία: Εάν δηλώθηκε λανθασμένα δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία αντί για φιλοξενία στο σπίτι της αδελφής, μπορεί να διορθωθεί στον πίνακα 5 των τεκμηρίων και να συμπληρωθεί η ένδειξη «Φιλοξενία» στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1.

2. Πώληση αυτοκινήτου: Εάν ξεχάστηκε να δηλωθεί το ποσό από την πώληση του παλαιού αυτοκινήτου, μπορεί να διορθωθεί στον κωδικό 781-782 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1, περιορίζοντας ή μηδενίζοντας το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

3. Αγορά ακινήτου: Εάν δεν δηλώθηκε το ποσό από ανάλωση κεφαλαίου (κωδικοί 787-788) για την αγορά ακινήτου, μπορεί να συμπληρωθεί για να «σβήσει» το τεκμήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *